Väntar på att läkaren ska komma förbi. Dietisten, Sandra, kom förbi och vi surrade lite, men det visar sig att onkologen har egen dietist som jag ska ha kontakt med. Sandra föreslog att jag ber EmmaMaria i Piteå att hon upprättar kontakt med onkologens dietist och mig så det löser sig när jag är på väg ner.
Sixten bredvid vaknade till tidigt i morse, och det första han säger är "Godmorgon, skönt att Skellefteå vann igår"! Han har vart utan mat i 1,5 dygn så han är rätt hungrig, han fick samtal och då sa han bara att nu hade det vart gott med en "fet-palt": Han är störtskön!
Så till slut kommer läkaren vid 11:30. Han säger bara att prover är tagna och att huvudläkaren som jag ska ha sen skall titta på proverna och ha nån diskussion nästa vecka. Han kommer tydligen sedan att kontakta mig om framtiden och mer om när man ska ner hit igen på "sju-veckors-turnén". Blir att dra en dusch och lite att käka för att ta bussen hem igen vid 14:25.
Sixten bredvid vaknade till tidigt i morse, och det första han säger är "Godmorgon, skönt att Skellefteå vann igår"! Han har vart utan mat i 1,5 dygn så han är rätt hungrig, han fick samtal och då sa han bara att nu hade det vart gott med en "fet-palt": Han är störtskön!
Så till slut kommer läkaren vid 11:30. Han säger bara att prover är tagna och att huvudläkaren som jag ska ha sen skall titta på proverna och ha nån diskussion nästa vecka. Han kommer tydligen sedan att kontakta mig om framtiden och mer om när man ska ner hit igen på "sju-veckors-turnén". Blir att dra en dusch och lite att käka för att ta bussen hem igen vid 14:25.
Fet palt är ett av bidragen från Raedie/Rådaren (Guden därovan)till vi lappar, fetet skall komma från en sarv från höstslakten, gärna från pischkan (sitter i närheten av avgasröret). Han eller det kan vara en hon (detta skrevs dagen efter int. kvinnodagen) har även gett oss njurapalten, vissa lappar anser att den är Njálgge la (god/gott). I dessa sammanhang får man inte glömma mállegámsajt (blodpalt. Recept för hungrig lapp: ½ liter renblod + 1 dl fiberberikade havregryn av märket AXA + salt efter behag + 3 fulla koppar med buljong från kött koket (koppar är inköpta på IKEA och beige)+ mjöl av vilket fabrikat som helst (ej inköpt på konsum, om det bara finns konsummjöl så måste det duga). Paltsmeten skall vara fast men inte hård. Sleva ned smeten i kokande buljong kokt på höstens sarvkött. När 1:a palten når ytan vänta 4 minuter sen är det klart. Ät med kokta renköttet + spara buljong och drick i IKEA koppar till.
SvaraRaderaVarning: Efter denna måltid tillägnad Maadteraahka/Urmodern rekommenderas omedelbart intagande av ryggläge helst på ett skinn från höstens slakt.
Är det dags för palt det är ju trots allt drygt 1 år sedan, marknaden i fjol.
Hör av dig.
Tack Anonyma Bernt!
SvaraRaderaLåter ju inte helt fel det där du!
Sitter ju alltid fint med blodpalten, den och buljongen slinker ju ner som ett snöre i halsen!
Torsdag klockan 18? Hur många är ni som kommer?
SvaraRaderaAnonyma Berndt
Låter kanon!
SvaraRaderaVi kommer 1800 Eva, jag och Elias!
1000 tack på förhand!