Vi diskuterar även min trötthet, seghet och orkeslöshet då hon nämner att det är en biverkan av behandlingen. Fatigue kallas det och jag drar ett utdrag från 1177, nedan. Bara att konstatera att man inte är på topp helt enkelt och att man får börja tvinga sig till aktiviteter, även om det är jobbigt just nu bara att gå upp ur sängen.
Sedan blir det sängen och in i dvala och sömn mer eller mindre fram till kvällen när det är dags att få lite tid i upprätt läge åtminstone. Halsont ökar lite i styrka så det blir att öka smärtlindring, slembildning i munnen ökar också och är rätt kraftig. Håriga tungan kommer tillbaks, har nog inte rätta knycken för att ta bort detta. Får hoppas att få en tid hos tandhygienisten snart så kanske dom kan köra en ordentlig rensning.
Fatigue
I samband med vissa sjukdomar, till exempel cancersjukdom, och behandling är det vanligt att drabbas av en särskild trötthet. Denna trötthet kallas fatigue. Det är en psykisk, fysisk och social trötthet. Den liknar inte vanlig trötthet och går inte att sova bort. Många upplever fatigue som total energilöshet, och den kan uppkomma även om du inte anstränger dig. Din förmåga att minnas, koncentrera dig och lösa problem kan bli sämre. Tröttheten kan också leda till uppgivenhet, stress, oro och depression.
Det är individuellt hur svåra besvär du upplever och hur länge det håller i sig. Du kan vara trött lång tid efter att en behandling har avslutats.
Orsaker till fatigue
- Sjukdomen påverkar din ämnesomsättning, så att energin i maten förbränns snabbare eller inte kan tillgodogöras fullt ut i kroppen.
- Sjukdomen och behandlingen kan ge biverkningar och oro som påverkar din sömn och hur du äter. Svårigheterna att sova och äta kan göra dig kraftlös.
- Du rör på dig mindre än du brukar på grund av sjukdomen och behandlingen.
- Cancercellerna skapar en obalans i kroppens immunförsvar genom att det frisätts fler cytokiner i kroppen än normalt.
- Sjukdomen och behandlingen orsakar blodbrist som gör dig tröttare.
- Olika former av psykisk påverkan.
Råd vid fatigue
- Rör gärna på dig. Fysisk aktivitet hjälper mot fatigue.
- Uppmärksamma vilken tid på dygnet du är som piggast, så att du kan planera in aktiviteter när du har som mest energi. Prioritera det som du tycker är roligt och viktigt.
- Försök att göra saker du tycker om och som ger energi och avkoppling. Försök att ha ett socialt liv och träffa människor du tycker om.
- Berätta om din sjukdom och fatigue. Ökad förståelse från omgivningen kan leda till ett ökat stöd och en större flexibilitet som minskar stressen för dig och därmed ger dig mer ork.
- En fysioterapeut kan utforma ett träningsprogram för dig.
- En arbetsterapeut kan ge dig fler råd och strategier för att hantera fatigue i vardagen, på arbetet och på fritiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar